Hur får man bort läppstift från kläder

När det kommer till att få bort läppstift från kläder kan det vara en knepig uppgift, men med rätt metoder och några enkla hushållsartiklar kan du oftast återställa dina kläder till sitt ursprungliga skick. Läppstift innehåller fett och pigment som kan vara envisa att ta bort, men följande tips och tekniker kommer att hjälpa dig att få dina kläder att se rena och fräscha ut igen.

Material du behöver

För att ta bort läppstift från kläder behöver du följande material:

 • En plastsked eller smörkniv
 • En vit eller transparent diskmedel
 • En gammal tandborste eller nagelborste
 • Tvättmedel
 • Kallt vatten
 • En ren vit trasa eller pappershanddukar

Steg-för-steg-guide

Här är en steg-för-steg-guide om hur du tar bort läppstift från kläder:

 1. Ta bort överflödigt läppstift från klädesplagget med en plastsked eller smörkniv. Var försiktig så att du inte smetar ut fläcken ytterligare.
 2. Applicera en liten mängd vit eller transparent diskmedel på fläcken. Diskmedlet hjälper till att bryta ner fettet i läppstiftet.
 3. Använd en gammal tandborste eller nagelborste för att försiktigt borsta fläcken. Var försiktig så att du inte skadar tyget.
 4. Skölj fläcken under kallt rinnande vatten. Var noga med att använda kallt vatten eftersom varmt vatten kan orsaka att läppstiftet stelnar och blir svårare att ta bort.
 5. Tvätta klädesplagget som vanligt med tvättmedel. Kontrollera fläcken innan du låter plagget torka. Om fläcken fortfarande syns, upprepa processen tills den är helt borta.
 6. När fläcken är borta, låt klädesplagget lufttorka.

Tips och varningar

Här är några ytterligare tips och varningar att tänka på när du tar bort läppstift från kläder:

 • Använd aldrig varmt vatten vid behandling av läppstiftsfläckar, eftersom detta kan få fettet att stelna och fläcken att sätta sig ännu mer.
 • Undvik att använda starka kemikalier eller lösningsmedel, eftersom dessa kan skada tyget.
 • Om klädesplagget är i ett känsligt material, som siden eller ull, kan det vara bäst att ta det till en professionell kemtvätt.

Hur fungerar diskmedel för att ta bort läppstift?

Diskmedel är effektivt för att ta bort läppstift eftersom det innehåller fettlösliga ämnen som kan bryta ner fettet i läppstiftet, vilket gör det lättare att tvätta bort.

Kan jag använda blekmedel för att ta bort läppstiftsfläckar?

Det är inte rekommenderat att använda blekmedel för att ta bort läppstiftsfläckar, eftersom det kan bleka eller skada färgen på klädesplagget. Det är bäst att använda mildare metoder som diskmedel och kallt vatten.

Vad ska jag göra om fläcken inte går bort efter första försöket?

Om fläcken inte försvinner helt efter första försöket, upprepa processen tills den är helt borta. Se till att inte torka klädesplagget innan fläcken är helt borta, eftersom värme kan sätta fläcken.

Se även nedan:

Foto av författare

Borje

Lämna en kommentar