Hur ta bort intorkade blodfläckar

När olyckan är framme och du står inför utmaningen att ta bort intorkade blodfläckar, är det viktigt att agera snabbt och effektivt för att undvika permanenta fläckar. Oavsett om det är på kläder, möbler eller textilier, så finns det flera metoder och tips som kan hjälpa dig att få bort dessa envisa fläckar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika sätt att ta bort intorkade blodfläckar och ge dig användbara råd för att uppnå bästa resultat.

Förberedelser innan du börjar

Innan du börjar ta bort en intorkad blodfläck, se till att du har följande förnödenheter till hands:

 • En vit trasa eller pappershanddukar
 • Kallt vatten
 • Tvättmedel
 • En mjuk borste eller tandborste
 • Väteperoxid (om det behövs)

Steg för att ta bort intorkade blodfläckar

Följ dessa steg noggrant för att effektivt ta bort intorkade blodfläckar:

 1. Börja med att skrapa försiktigt bort så mycket av den intorkade blodfläcken som möjligt med en trasa eller pappershandduk. Se till att du inte gnuggar fläcken, då detta kan göra den värre.
 2. Blöt en vit trasa eller pappershandduk i kallt vatten och lägg den över fläcken. Låt den sitta i några minuter för att blöta upp blodet.
 3. Blöt området med en blandning av kallt vatten och tvättmedel. Använd en mjuk borste eller tandborste för att försiktigt arbeta in tvättmedlet i fläcken.
 4. Skölj noggrant med kallt vatten och upprepa processen tills fläcken är helt borta. Det kan ta några försök beroende på fläckens storlek och ålder.
 5. Om fläcken fortfarande är synlig efter att ha följt ovanstående steg, kan du överväga att använda väteperoxid. Blöt en bomullstuss med väteperoxid och applicera den på fläcken. Låt det verka i några minuter och skölj sedan noga.
 6. När fläcken är borta, tvätta plagget eller tyget enligt dess tvättanvisningar.

Försiktighetsåtgärder att tänka på

När du arbetar med blodfläckar är det viktigt att ta några försiktighetsåtgärder:

 • Använd alltid kallt vatten för att undvika att blodfläcken sätter sig permanent.
 • Undvik att använda varmt vatten eller värme, eftersom detta kan fixera blodfläcken.
 • Testa alltid tvättmedel och väteperoxid på en liten, dold yta för att säkerställa att de inte skadar materialet.
 • Var försiktig när du skrapar eller borstar för att undvika att skada tyget.

Vanliga frågor om att ta bort intorkade blodfläckar

Hur fungerar kallt vatten för att ta bort blodfläckar?

Kallt vatten hjälper till att bryta ner blodproteiner och förhindrar att fläcken sätter sig permanent. Det är en av de mest effektiva första åtgärderna för att ta bort blodfläckar.

Kan jag använda varmt vatten istället?

Nej, varmt vatten kan göra att blodfläcken sätter sig ännu mer. Använd alltid kallt vatten när du behandlar blodfläckar.

Vad gör jag om fläcken fortfarande syns efter att ha följt dessa steg?

Om fläcken fortfarande är synlig, kan du överväga att använda väteperoxid som beskrivs ovan. Var noga med att följa anvisningarna noggrant.

Kan jag använda dessa metoder på alla typer av tyger?

Metoderna som beskrivs ovan fungerar generellt bra på de flesta typer av tyger, men det är alltid bäst att testa på en dold yta för att vara säker på att de inte skadar materialet.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att effektivt ta bort intorkade blodfläckar och återställa dina kläder och textilier till sitt ursprungliga skick.

Se även nedan:

Foto av författare

Borje

Lämna en kommentar